​Έχεις e-Shop;

Αυτές είναι μερικές από τις συμβουλές μας ώστε να φωτογραφήσεις μόνος σου τα προϊόντα σου. Είναι η ιδανική επιλογή για κάποιον που μόλις έχει στήσει το e-shop του και δεν του έχει αποφέρει ακόμα έσοδα. Σε κάθε περίπτωση όμως όσο εξελίσσεται η δουλειά και αυξάνεται η πελατεία, η σωστή επιλογή είναι να το αναλάβει κάποιος επαγγελματίας, ώστε να προωθηθούν σωστά τα προϊόντα σου. 

Επιλογή φωτισμού

Ο φωτισμός είναι το σημαντικότερο όλων σε μια φωτογραφία ή σε ένα βίντεο. Όταν πρόκειται για φωτογράφηση προϊόντων είτε still life, είτε σε μοντέλο, ο φωτισμός δίνει σχήμα και όγκο στο αντικείμενο μας. 

Οι επιλογές είναι δύο, το flash και ο συνεχής φωτισμός. 

Το flash καλύτερα να είναι εξωτερικό. Σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιείς το flash το οποίο έχει ενσωματωμένο η φτηνή dslr ή mirrorless μηχανή σου, γιατί δεν μπορεί να στραφεί και είναι αργό, αλλά πολύ δυνατό, γενικά απρόβλεπτο! 

Θα χρειαστείς εξωτερικό flash, που θα συγχρονίζει με την κάμερα σου. 

Το flash είναι ιδανικό με την παρουσία μοντέλου, καθώς δεν περιορίζει τις κινήσεις σου και δίνει ταχύτητα στις λήψεις σου. 

Από την άλλη, αν πρέπει να φωτογραφήσεις κοντινές λήψεις, κοσμήματα κλπ, θα χρειαστείς συνεχή φωτισμό led, για να αποφύγεις ανεπιθύμητες αντανακλάσεις στα αντικείμενα σου. 

godox_edited.jpg

Επιλογή κάμερας

Εδώ τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται ακριβά, δυστυχώς. 

Φυσικά υπάρχει πάντα η επιλογή να τραβήξεις με το κινητό σου, όμως δεν είναι η προτεινόμενη. 

Το κινητό δεν μπορεί να συγχρονίσει με εξωτερικά φώτα και επίσης πολλές φορές η ανάλυση του αν και ονομαστικά τεράστια, δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. 

Η σωστή επιλογή είναι μια φωτογραφική μηχανή με εναλλάξιμους φακούς, κατά προτίμηση full frame. 

Φυσικά το κόστος εκτοξεύεται αν προσθέσουμε και τους κατάλληλους φακούς (σταθερό διάφραγμα, macro, κλπ)

Παρόλα αυτά, μπορείς να κάνεις αξιόλογη δουλειά με μία μέτρια μηχανή, αρκεί να ξέρεις πως να την χρησιμοποιήσεις και να έχεις επενδύσει στα υπόλοιπα (φωτισμός, χώρος, κλπ).

camera

Αποφυγή σκιών

Μια επαγγελματική φωτογραφία ξεχωρίζει από μια ερασιτεχνική, κυρίως λόγω της σωστής διαχείρισης του φωτισμού. 

Αυτό είναι κάτι που πολλές φορές παίρνει χρόνια μέχρι να το μάθει ακόμα και ένας επαγγελματίας φωτογράφος. 

Στην περίπτωση της λήψης για e-shop φυσικά είναι άπειρες οι δυνατότητες και οι τεχνικές, όμως κυρίως για παρουσίαση καταλόγου θα θέλεις να αποφύγεις τις σκιές. 

Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με τη χρήση διάφορων light modifiers, όπως softbox, reflector και diffuser, αλλά και με τη σωστή γωνία κατά τη λήψη. 

Μια καλή τεχνική ειναι να βάλεις το κεντρικό φως σε μια γωνία 45 μοιρών από το αντικείμενο σου και ταυτόχρονα να φωτίσεις την αντίθετη γωνία του φόντου με το δεύτερο φως. 

​Έτσι θα σβήσεις τη σκιά, αλλά χρειάζεσαι δύο ή περισσότερα φώτα παρόμοιας ισχύως.

AdobeStock_105637815.jpeg

Επιλογή χώρου

Η επιλογή χώρου αν και κρίσιμη, δυστυχώς δεν έχει πολλά περιθώρια.  

Ιδανικά δεν θα ήθελες να νοικιάσεις χώρο και ούτε ταιριάζει στο diy ύφος να νοικιάζεις επαγγελματικό studio με την ώρα. 

Ο χώρος σου θα πρέπει να σου δίνει σίγουρα την απαραίτητη πλευρική απόσταση για να τοποθετήσεις τα φώτα σου. 

Αυτό, σε συνάρτηση με το ότι ένα αρκετό φόντο είναι στα 2,75m φάρδος, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι χρειάζεσαι τουλάχιστον 4 μέτρα φάρδος και άλλα 5 μέτρα μήκος για να μπορείς να κάνεις άνετα τη φωτογράφηση. Καλό θα ήταν επίσης να έχεις τουλάχιστον 3 μέτρα ύψος ώστε να μην εμφανίζεται το δοκάρι του φόντου στις φωτογραφίες σου. 

​Όλα αυτά φυσικά είναι πιο απλά, αν θέλεις να φωτογραφήσεις still life κοντινές λήψεις, όπου σου αρκεί ένας φωτογραφικός κύβος και ελάχιστα μέτρα συνολικού χώρου. 

studio

Σε κάθε περίπτωση, μπορείς αν δεις ότι δυσκολεύεσαι, να απευθυνθείς σε κάποιον επαγγελματία, ώστε να είσαι σίγουρος για το αποτέλεσμα και ότι βοηθάς σωστά την προώθηση των προϊόντων σου.
Μπορεί η τιμή να σου φανεί ακριβή στην αρχή, όμως θα ανταμηφθείς με το αποτέλεσμα!